Sapa Sangka, Toklah Football kita…

Aku maseh ambak ati sebenarnya. Waima Sik menang, lawan selangor malam tadik. bukanlah sesuatu yang menghampakan.

Selepas tamat perlawanan, aku sik menjangkakan terungkap jawapan kepada satu persoalan besar:

Kenak Sarawak sik angkat2 lepas tukar coach, lepas tukar management bah kan FAS ya pun dah dirombak maseh juak sama. Corot, Onchet dan Apong jak jawap nya.

Akhirnya, terjawap soalan ya dengan satu perkataan ajak; Sistem.

Sistem football yg dipakey kita kinek rupanya dah sik berapa relevant. Sik kiralah, luar padang, dalam padang, sebelum main, lepas main, semuanya ada kekurangan sebab sistem yg dipakey kita dah ketinggalan dan irrelevant lagik.

Pernah juak terfikir perkara tok tapi sik nampak jelas, sampelah ada urg yang boleh merik padangan keduak, berdasarkan pengalaman nya di tempat lain- meaning to say expert lah. baruklah kita dpt madah that is exactly the point.

Maok-sik-Maok, sistem tok mesti dikemas kini sekiranya kita rasa maok berbangga dengan sukan bolasepak yg dipadah oleh sidak FAS mpun as “sukan rakyat”. semua urg main ball, semua orang minat ball. sik kira raja kah, menteri kah, miskin kah, kaya kah. Semua into ball.

Untuk go too detail memang sik dapatlah. apa jak kuasa aku tok. sekadar dapat berkongsi ajak.  Apa yg dioleh hampir seminggu tok tadik amat mengujakan.

Lepas duduk sama, kelakar sama, akhirnya membantu juak. macam kita tok peminat ball Sarawak. semua andaian boleh kita polah, sebab kita sik tauk hal ‘rumah tanggak’ dalam team. tp bila dah duduk di sia, maka terjawap soalan. kenak mcm tok, kenak mcm ya. Semua nya berasas, dan siklah seperti yg kita sangka2.

Sebenarnya kita dapat molah team 100% local players. walaupun pada peringkat awal aku kurang pecayak. paling abis tinggi kita molah pun 50% ajak sbb sekda talent.

Padu rupanya tek “sekda talent” ya because of sistem yg dipakey kita utk ngurus team dan players ya tek padu agak ketinggalan. Bait dari segi kewangan, pengurusan, coaching, player management, semua ada kepincangan.

System kita pakey waktu tok agak ‘loose’ menyebabkan terlalu banyak kerugian masa. bayangkan mun 15tahun dolok kita dah ngubah kaedah pengurusan football kita, dah boleh diambik dah hasil nya.

akan ada 10 players mcm JKT, 10 lagik mcm affendi julaihi, 10 lagik mcm Gilbert Gawing, 10 lagik mcm Ali Shafiee, 10 lagik macam Jalil Ramli, dan banyak lagik, boleh jadi team kita setanding ngan team asia lain waktu tok.

tapi yalah mungkin ada silap juak kita semua, bila ball kita start malap sorang pun sik maok nak ngangkat nya balit. bait menteri ka, pemain ka, mahupun penyokong. sebab paduhal tek sewaktu kita ‘ninggal’ football ya, football di luar nun dah berevolusi dan jadilah nya sebuah business yang besar. instead of sekadar pemainan rakyat yg kita padah.

apa yg lebih menarik lagik game atas padang ya pun dah ada sistem. dolok kita madah physical main peranan. badan besar, laju, stamina tinggi boleh menang. kinek tok maok ada utak juak baruk dapat menang.

Game semua berstrategi, ada analisis, ada apa gik yg lebih kedepan. mun nak menang, tool kedak tok perlu dipakey yang unfortunately tempat kita ada. tapi sik pande makey. yalah lepas tok, barang tok mok dilajar baruk dapat dipakey.

Yalah, akhirnya tek. terjawap soalan ya. seminggu ya tek, nang terkoal2. madah plan long term, short term plan. dah pakey cara tok, cara ya, carik sponsor, tukar ya, tukar tok. tp ditukar semua pun, mun system nya sik cun, tetap juak nya sik dpt dipakey.

ibaratlah kita makey kereta kancil, engine petrol di isik diesel. sik berjalan kereta ya. mun di isik petrol; isik pam kuning dengan isik pam ijo ada juak bezanya. silap2 mun cun combination nya, tinggal BMW olehnya.

Well, Semoga berjaya kita dengan wajah ball baru kita suatu hari kelak… Mun urg maok nengarrrrr….

 

 

charitable

Posted in general

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Instagram
May 2017
M T W T F S S
« Apr   Jun »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
yg lepas
%d bloggers like this: