Cukei Tok Sri Jagong

cm20160831nazri10

courtesy themalaymailonline.com

Kecoh Sarawak angkara pelaksanaan cukei Pelancongan.

Komen Datuk Sri Nazri Aziz, Menteri Pelancongan dgn Datuk Karim Hamzah, menteri pelancongan sarawak yg nyata mengangkat jabar urg Sarawak secara keseluruhan.

Datuk Sri Nazri kinek tok dah dilabel urg sebagai ‘jagong’ angkara statement nya empun. Tindakan kurang cermat Nazri nyata menyentuh rasa ‘samadirik’ urg Sarawak. Mun nya kelakar bagus, lom tentu cerita tok kecoh. yalah sigek jak pesan ku, Sarawak jangan dimain. gentuk ko sorang, sekampong kmk org ngamok.

Walaupun pada hakikatnya sik salah cukai ya, tapi Sarawak memang memerlukan masa utk melaksanakan nya. Sebab Sarawak sik pernah ada cukei yg seumpamanya utk perlancongan. di sinun, memang dah ada cukei yg seumpamanya pakey dak pelancong-pelancong tok.

di Sarawak tok, servis dan produk pelancongan tok baruk jk menapak.

Mun lah dilaksana cukei tok, makin lah terok industri. secara jujurnya Sarawak banyak tempat menarik tapi atas banyak faktor, nya sik dpt diexpose ke luar. jadi dengan offer tawaran harga yg murah tanpa cukai, dpt la kita narit banyak urg datang ke Sarawak.

Faktor perjalanan, Faktor komunikasi, promosi dan sebagainya menyebabkan pelancongan Sarawak agak terkebelakang, walaupun ada banyak tarikan pelancongan di Sarawak.

Lagikpun kebanyakkan hotel di Sarawak tok bukan dirami oleh urg puteh. urg kita pun merami negeri kita pun. sidak datang dari belah darat2 nun turun ke bandar utk berbelanja, perlu juak tempat diam, dah tentu diam di hotel nak. jadi adakah daknya pun nak diikhtiraf kita sbg pelancong?

Sebab yalah perlu masa untuk melaksana barang macam tok di Sarawak. faktor geografi Sarawak tok perlu ditanggar juak. dan sikkanlah kerana kamek org nulak ya kmk org lalu ingkar dan sik berterima kasih. situasi semasa cuba diat lok.

image

courtesy karangkraf.com

Ada pro and con tindakan Sarawak narit dirik dari Malaysia Tourism Board. mungkin langkah terbaik dilihat oleh Datuk Karim pakey mukak mata semua pihak berkaitan pelancongan Sarawak.

Tapi, pada masa yg sama Sarawak terpaksa menanggung kos segala promosi product pelancongan kita lepas tok. gagolah dak pelancongan Sarawak lepas tok. terpaksa sidak mereview lebih banyak tempat menarik, organize function promosi kebudayaan Sarawak.

mun boleh ajakkan masyarakat tempatan untuk involved, especially berkaitan program homestay, ngajar urg Sarawak utk berinteraksi dgn urg puteh juak. tok sik kita kinek tok mun nanggar urg puteh, alu bebek. pakaian nya dolok diperati kita. hehe.

Malaysian Tourism Board dah awal dah nutup officenya di Kuching. jadi kira tok nang dah ditauklah maknanya. Sekda solution concrete untuk issue tok. Nya ibarat, nk merik win-win situation ngan semua urg tapi pada masa yg sama ada hak yg terpaksa dikorbankan. bait kerajaan pusat, mahupun kerajaan negeri.

 

 

 

charitable

Posted in general

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Instagram
June 2017
M T W T F S S
« May   Jul »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
yg lepas
%d bloggers like this: