Rasa best molah kes di internet? Baca lokkk…

IMG_5629

Mungkin dalam kotak fikiran kitak urg, sebenarnya “hebat” molah penipuan online ataupun encuri henpon urang, molah komen pelik2 lam internet, etc… pendek kata molah kes la di internet.

Bagi sesetengah, memang berpendapat susah untuk di kesan, sebab internet ya dunia ‘maya’, sekda sempadan, dan sapa-sapa jak boleh jadi. ada jak alasan nya untuk menafikan setiap perbuatan. tapi sebenarnya, nya pun telah terperangkap dalam ‘perangkap’ yang dipasang dirik pun.

Waktu tok kebanyak ‘penjenayah’ tok masih aktif. kenak? sebab sekda kesedaran untuk urang menyelesaikan masalah tok. satu laporan polis sik dipolah, sigek juak sidak polis sik terlayan aduan sebab kes tok terlalu terpencil; lagikpun terlalu banyak ‘redtape’ untuk polis bertindak, sebab kurang kefahaman secara teknikal tentang perkara tok. lagik pun, polis pun 95% adalah ‘it user’  juak sbb sidaknya adalah pengguna, dan bukan urg aliran IT/Communication.

‘perangkap’ yang dimaksudkan adalah handphone atau device yg dipakey daknya pun. Sebenarnya, pada HP kita ada sigek ‘identifier’ unik yang hanya ada pada device ya ajak dan sik dapat diubah kedak ya jak. identifier boleh kita namakan as address lah untuk setiap device.

Secara fizikalnya memang kita sik nampak sambungan ya, tp sebenarnya data sampe ke hp kitak urg adalah melalui address ya.

Atas sebab cost, kinek tok telco memang makey sigek lagi dynamic address (yg boleh berubah2) untuk sambung ke device kitak org,  sama ada makey SIM Card ataupun modem.

Tapi walaupun macam ya, nya maseh sik dapat madam address tetap tadik. Jadi bila mana contoh, urang ngantar ugutan/viral/gambar curi semua sebenarnya dapat di trace balit dari sine datangnya. sebab setiap barang yang keluar ya akan diengkah address pengirim nya. tinggal kerja sidak Polis/SKMM/syarikat telekomunikasi ya lagik trace dari sine datang nya barang ya.

Penyangak ya tek mungkin rasa, mun tukar sim card, pakey sim card baru sik urang tauk, tp address device ya tetap sama dan maseh boleh dicarik. pendek kata mun nak molah jaik, lepas molah taik ya, buang jak semua ke aek. sikdapat diselamat-selamat lagik. tinggal pande dirik jak nyelamat dirik pun.

Walaupun benda tok nampak straight forward tp kerana kemajuan teknologi yang cepat, benda tok jadi bertapok dibelakang-belakang. dari mudah menjadi remeh untuk encarik benda tok. sebab ya juak mun kes-kes biasa sidak penyiasat tok ambik endah sik endah jak sebab renceh kerja tok. dan mungkin akan makan masa untuk tracenya. bergantung kepada polisi syarikat telco. ada sidak nyimpan, ada juak sik nyimpan data ya lamak2.

gia juak dengan camera curi. sekali pun kamera ya sik bersambung dengan internet, tapi sekali kita upload gambar dari kamera ya, mun urg rajin bercarik, dapat juak ditemu sine kamera ya ilang. Sebab dalam gambar ya, ada diengkah detail nombor siri, model kamera dan etc.

lepas ya diupload ke internet dari device.  Semestinya, asal wal usul gambar ya akan ditauk juak.

Macam aku pun, walaupun aliran IT, tapi dah beberapa kali juak kenak bulak urang. Sebab nya penipu sik semestinya pande IT, tapi nya pande ilmu tayes nyuruh kita pecayak. ada beberapa tekniklah sidak tok pakey untuk mulak kita, antara softspoken, immediate respond to request, nabur janji-janji yang terlaluuuuu manis seperti harga yang sik masok akal dengan harga pasaran. sekiranya terlalu murah, mun boleh jangan jak dipecayak.

Benda macam tok lah sik ditauk bait penyangak mau pun mangsa. sebab makey internet main pakey ajak. sik mikir ulu-ilir sebelum molah kerja.

Langkah utama untuk kita semua adalah mintak elak dari bertembong dgn urang mcam tok. Mun dah terkenak, Segera jak molah laporan polis dan bagus juak diviralkan. sak mangsa lain boleh baca dan dapat juak molah laporan yang sama.

Bila laporan banyak, dapatlah molah tindakan. sebab apa, dalam dunia kinek tok banyak gilak urg dah start main tipu di internet. ambik gambar urg lain, padah dirik ngempun. jual barang, ambik duit tapi barang sekda. dah banyak gilak.

Ada sidak tok cuba melepaskan dirik, delete social media pun account, off handphone dan etc. tapi sebenarnya, once HP nya on balit, waima makey nombor lain atau modem internet, sudah semestinya dengan mudah di trace sbb laluan internet kita di malaysia tok limited. arum bulaknya, sigek jak pipe besar.

tracing pakey internet tok boleh kira accurate juaklah sebab, nya trace dari sine address ya masok ke internet. ambik contoh, mun nak nemu sik A nya akan di trace di sine data nya request paling terkini. jadi dari sia sidak akan trace sine lokasi semasa kita.

jangan lupak juak kinek tok device dah banyak juak dipasang system GPS. senang-senang jak sidak expert to activate barang tok. sebab ya lah mun nanggar cerita urg putih mun teknologi baru ditunjuknya, boleh jadi nya adalah benar dan bukan fiksyen semata-mata.

Akhir kata, kita dah masok ke sigek era baru dunia komunikasi. secara jujurnya, kita patut belajar cara yang betul untuk menguruskan personal internet kita. jgn mudah nak terkongsi2 wifi/HP dengan urg. kerana mungkin silap-silap kitak urg gik jadi suspek utama. bahaya…

 

Advertisements

charitable

Posted in general

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

September 2017
M T W T F S S
« Aug   Dec »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
yg lepas
%d bloggers like this: