Tahfiz Terbakar, Rahsia Terbongkar

Bila dikenang, jaik ati dengar berita kebakaran rumah tahfiz di Keramat baru-baru tok.

23 nyawa terkorban. 7 suspek ditahan. Awal2 tok madah berpunca dari selak-menyelak antara miak tahfiz dgn cdak 7 tok. Berebut padang futsal dengar nya.

Dah di test air kemeh, 6 dari 7 positif under influence. Bila di soal siasat, sidak ngakuk memang ada niat nk nunok sekolah tahfiz selepas berbincang besar panjang.

Imagine jak umur dlm lingkungan belasan tahun, ada molah meeting molah projek nunok sekolah. Cukup gik dengan “idea” lengkap pakey nyusah urg keluar dari bangunan.

Aku secara jujur xdpt nk membayang apa rasa pengempang ati sidak tujuh tok nanggar bangunan ya hangus nunok 23 urang dalam ya.

Yalah apa pun, Allah s.w.t dah pun mukak mata kita madah sesungguhnya ada ‘rahsia’ yang perlu dibukak pakey sedarkan kita yang masih hidup tok. Atau lebih tepat, ikhtibar dari kejadian.

Banyak gilak ikhtibar dari kes tok. Bait dari sudut urang ahli agama, pemimpin, pendidik, jiran2, penguatkuasa, masyarakat dan semua kitalah ambik ringkas.

Aku nanggar kejadian tok sebagai kegagalan dan kejayaan.

Pertembungan nyata antara hak dan bathil. Terlalu besar gilak barang nak Allah dedahkan dengan kita.

Rahmat-Nya untuk kita mukak mata dan kembali ke jalan-Nya.

Hakikat kematian ya memang dah nyata. Urusan dunia sidak terkorban ya dah Allah selesaikan. Yalah, jgn disesalkan lagik. Yang nyata Allah dah merik sebaik-baik pengakhiran bila semua mendengarnya menyatakan rasa ikhsan dan bersedekah al-fatihah. Dah ada tanda husnul khatimah ya.

Tapi, hikmahnya Allah maok kita sedar kekhilafan kita dalam men-tahfiz-kan anak-anak kita, bait dari segi cara ataupun niat.

Wallahua’lam. Ya masing-masing punya hati budi dan kaedah tapi dari sia terdedahlah cara pengurusan, aspek didikan, aspek pergaulan dsb. Semuanya berkaitan. Memang sik dinafikan barang ya mulia tapi mungkin kita terlalai atas amanah Allah lalu kita ambik jalan mudah untuk mencapai hasrat.

Gia juak dengan sidak tujuh ya, mungkin akibat terlalu taksub dengan ilmu dan menurut kehendak hati, maka barang sikit pun pande jadi besar.

Sia lah kita boleh nanggar bila ‘ilmu berat’ dah awal-awal diberik dengan nemiak tegal ‘improvement’ atas sistem yang selalu di diat sik sempurna ajak-ajak.

Kejadian tok juak menggambarkan betapa teroknya sikap sekoh dalam kehidupan seharian kita. Semua nk di ringkas, asal cepat nguntung.

Nak kelakar panjang2 pun susah juak.

Apa2 pun, sememang nya dalam setiap kejadian ada hikmahnya. Ingat jk kisah perjalanan nabi Allah Musa a.s dan Khidir a.s, sememangnya ada pembaikan nk Allah hantar dlm setiap kejadian.

Teringat kata ustaz ceramah, antara urg yg dijanjikan tempat khas di syurga adalah ibu bapa yg anak-anaknya yang pergi mendahului ibu bapanya. Besar ganjaran ya.

Bersabar jklah. Allah sikkan nandah kita…

Advertisements

charitable

Posted in general

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

September 2017
M T W T F S S
« Aug   Dec »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
yg lepas
%d bloggers like this: