Agak merisaukan juaklah sebenarnya, dalam kita nak nyambut Ramadhan dan Syawal tok sik dpt nak bersenang lenang berbeli barang macam biasa.

Kemungkinan besar PKP atau sewaktu dengan nya akan terus dipolah bagi nyekat penyebaran wabak Covid19 yang dijangka maseh waktu ya.

Dari keputusan ya, ada yang dah nanggar potensi untuk makey “Online” untuk molah business instead of cara conventional biasa.

Berita pembatalan Baazar tok sebenarnya bukanlah sik bagus. Bagus. terutama sekali untuk peniaga-peniaga yg dah ada shoplot.

dengan pembatalan Baazar, maka kedai kekal macam tok akan jadi tumpuan. sebab sidak dah ada fixed location berbeza dengan sidak yang join baazar tok biasanya sidak yg biasa mobile dan pop-up ajak.

walaubagaimanapun, dengan PKP sidak terpaksa juak invest utk jaik2 meli sanitizer utk customer dan menghadkan jumlah pelanggan yg ada dlm kedai sidak as salah satu initiatif kebersihan dan penjarakkan sosial.

Akan tetap menjadi tumpuan selepas diumum sekda baazar. Lea Centre mmg dah jadi tempat ‘wajib’ urg Sarawak berbeli di musim perayaan.

Apa nasib Peniaga Baazar

Yang terhimpit waktu tok adalah peniaga baazar yang mobile tok. sidak kinek tok ibarat burung patah sayap. mungkin rata-rata sidak dah bersiap sedia untuk berdagang sempena musim perayaan tok.

Malang sekali tahun tok mungkin sale sidak akan kurang.

Bagi akulah, untuk memberik focus dengan “Online Sale” memang agak sukar. sidak terpaksa juak carik jalan lain untuk melaku barang.

Kenak Online tok ada Kontra nya juak? sebab ada beberapa faktor. Salah satunya adalah COD/Delivery.

Ada Kekangan dalam COD

Pertama sekali nak melayan COD tok agak susah sebab kita di Sarawak tok sekda urg yg mewujudkan local “delivery network”, in fact di tempat lain dalam Malaysia pun sama.

Mun nak mengharapkan one-to-one delivery mungkin agak tinggi kos. dan peniaga tok terpaksa stock barang dalam kederaan dan mesti on the go kata urang.

Mun nak makey poslaju kelak, mungkin ada kelambatan barang ya untuk sampe, lepas ya boleh jadi dalam kawasan yang sama dan kos nya agak tinggi juak.

akan timbul masalah bila semua seller bertumpu di saluran yg sama kelak, contoh poslaju. kelak akan jadi kelambatan apa semua.

Apa yang boleh dipolah adalah kita berkerjasama antara peniaga tok. based on kawasan, so that delivery ya dpt di adjust. berkongsi rezeki lah senang sebenarnya yang paling bagus.

Platform Media Social untuk Promosi bukan untuk Online Business.

Online group di facebook, ataupun instagram bukanlah ‘tool’ ebusiness yang sebenar. yang paling efficient adalah website macam Shoppee, lazada ataupun lelong.com.my yang lebih sesuai kerana sidak menyediakan platform ecommerce yang sebenar.

Adapun social media tok cuma untuk promosi dan PM/DM mudah menyebabkan kitak urg lost track order kerana ia bercorak manual dan bukan direkod automatik sebagai jualan.

Banyak peniaga yang ambik mudah barang tok. takut kelak dalam urg berasak-rasak meli barang kitak urg kerana promosi yang kaw di social media, akhirnya ada order yang terlepas. dan ada yg terlebih bayar sedangkan barang dah out of stock.

Bukak Webstore proper mun nak go online.

Antara yang boleh kitak urg polah adalah bukak “webstore” sama ada di Shoppee, lelong ataupun lazada dan juak seangkatan dengan nya.

Selain ya, mun rasa nak sik maok terbeban dengan kontrak ka apa ka, boleh setup Freewebstore dirik pun. Search jak Freewebstore, boleh register & start eCommerce website di sia.

Mudah.my pun salah satu option yang boleh dipakey tp concept nya lebih kurang dengan social media juak. As promo tool ajak.

Bila dah setup ya baruk la promo ke dalam group or social media. baruk kita mudah track order dgn customer kita.

Berkedey juak paling bagus.

Mun nanggar pattern berbelanja urang di musim perayaan tok. business yg berantara @ makey teknologi tok agak renceh juak. bukan kerana nya sik bagus, tp kerana kita sik bersedia untuk adapt business style macam tok.

Mungkin sidak berkuasa boleh consider untuk memberik ruang khas terbuka yg sik padat atau berjadual contoh: bukak hujung minggu & byk tempat ( contoh if jual pakaian sigek tempat, makanan sigek tempat jauh dari tempat jual baju, juadah sigek tempat lagik yg luas tapi sik padat)

Setidak-tidaknya sik lah rugi besar gilak sidak peniaga musim perayaan tok. rasanya, sik juaklah terok gilak nak dipolah macam tok mun musik PKP tok. sbab nya tersusun dan terjaga disamping sidak boleh mintak advise Kementerian kesihatan seperti nyedia screening kesihatan sblm sidak masok ke tempat ya.

Selain ya, boleh juak dimanfaat kedei yg offer box or space untuk jual barang kita di kedei sidak. apa kata sidak ngelar vendor kah apa tek. sia juaklah boleh kita numpang jual barang-barang kita.

Sekadar cadangan ajak…

Bukan nya apa tok pun nak share juak opinion. takut ada kalangan kita terlepas pandang bila dah panic-panic nanggar baazar ramadhan kenak cancel.

Banyak juak urg nanggis. bukan setakat sang peniaga, pembeli pun nanggis ne dak susah lah nak berbeli barang. tauk ajaklah musim-musim perayaan mcm tok walaupun ada PKP, rasa nya sik juak menjejaskan sambutan hari raya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s