For another better days…

Sik sentiasa hari cerah you… Ada juak waktu nya mendung, buak ari, berangin, ujan panas. Sentiasa nya macam ya. Jangan salah faham.

Mulanya, aku kickstart dengan branding baru. Kurang lebih setaun juak lah. Then, aku start utk merasa “feel” barang ya xda dengan aku.

I was thinking utk to go beyond Sarawak pun virtual border dengan makey idea yg lebih x attached dgn Sarawak. Unfortunately, bukan rezeki akulah.

Jadi urang Sarawak juak nyaman walaupun bg aku capaian nya cukup sampe ke kita² ajak.

Well, I am back as siapa aku sebenarnya.

#akurgswk

Covid-19: Serba Salah

Kita jadi serba salah sik tauk macam ne.

Malaysia telah menguatkuasa MCO start 18 Mac dolok pake membendung covid.

Lepas hampir 2 bulan, kinek tok nya disambung lagik sampe 9Jun, makey CMCO atau pergerakkan bersyarat.

Urusan dan perniagaan boleh berjalan mcm sblm tok tapi diberik SOP pakey elak penularan.

Masyarakat secara umum masih belum faham. Ada yg madah satu² cara untuk mengelakkan penyakit tok adalah terus tinggal di rumah.

Tapi sebenarnya, tinggal di rumah cuma salah satu kaedah nya, tp mun dah sampe berbulan kita terperok di rmh x keluar2, sik bekerja, berapa dah kerugian di sia.

Mata kita memang lah nyaman. Bagi yg bergaji dan bekerja dgn organisasi besar nyaman lah, gaji tetap jalan.

Tapi bagi urg yg jenis kerja nya mmg bergantung harap dgn interaksi dgn pelanggan habis lah. Especially sidak yg molah servis² tok.

Selepas penyebaran virus covid tok, kita harus terimak hakikat yang dunia kita sik lagik sama.

Kita terpaksa beridup dengan norma baru utk tempoh berapa lamak kita pun x tauk.

Contoh norma baru adalah, bermask, cuci tangan dgn penjarakkan sosial.

Tapi yang paling ketara sekali adalah kita xdpt nak travel ke sine2 buat sementara waktu tok. Terutama sekali ke luar negara.

Salah satu penyekat sebaran wabak covid tok adalah sekatan masuk ke dalam negara.

Virus tok memang dah ditauk sine asalnya, lepas ya sebaran nya dalam sesebuah negara adalah dari luar. Bukan nya secara dalaman mcm keluar dr tanahh kah apa.

Bila berlaku sebaran dalam komuniti, langkah terbaik adalah memutuskan rantaian.

Kerajaan Malaysia mulanya asingkan pesakit yang dijangkit. Tapi bila sedar sebaran nya sik dpt dikawal kerana pesakit dah bejalan² sblm dikenal pasti, terpaksa dipolah perintah kawalan pergerakkan pakey mutus virus tok.

Virus tok tersebar dalam air liur pembawak. Oleh kerana sifat semulajadi virua yang halus, dalam titis air liur halus pun nya boleh ada.

Untung kita, waktu tok virus tok xdpt disebar dalam udara kecuali kita berada dekat dgn pembawa.

Dalam erti kata lain, virus tok x mampu hidup lamak di luar badan manusia.

Yang paling melegakan kita adalah virus tok boleh mati bila dicuci dengan sabun sekiranya belum masok ke badan manusia

Bila nanggar situasi di Malaysia, kita ada kurang 10,000 kes jak setakat tok. Lepas ditulak pesakit yg dah bait, tinggal kurang 2,000 kes yang aktif dan dah pun dipisahkan dari masyarakat.

Walaupun kurang 2% jak rakyat dah diuji, tapi pendekatan secara focus Kerajaan melalui Kementerian Kesihatan adalah berkesan waktu tok.

Sidak dah pun berjaya mengawal jumlah kes sak sistem kesihatan kita sik tumbang..

Walaupun begia, urang masih confius nok ne sebenarnya yang utama untuk nyekat penularan covid19 tok.

Rakyat sebenarnya mikir yang PKP or MCO yang nyuruh semua tok berjaya tapi hakikatnya tindakan Sekatan masuk ke Negara dgn pengasingan ya sbnarnya paling utama nyekat sebaran virus tok.

Ada pun pengenalan norma baru tok hanya lah langkah pencegahan yang dilihat paling berjaya mutus rangkaian dalam komuniti yang simpton pesakit yang maseh belum nampak.

Lepas beberapa ketika virus ya akan mati mun sik berpindah hos. Pembawa ya pun kira pulih dari jangkitan.

Cuma masalah kita kelak adalah buat sementara waktu kita sik dapat nk ke luar negara dengan sewenang-wenangnya lepas tok.

Keluar masok negara terpaksa di saring atau dikuarantin. Kita mengharapkan mudahan akan ada tool yg terus dpt detect kita terjangkiti atau sik dgn corona dengan segera.

Cuma caranya lepas tok sekira kita keluar negara, terpaksa kita kuarantin dan disaring takut² kita adalah pembawa virus ya.

Apa² pun corona tok dah pun merubah wajah kehidupan kita. Cuma yang mampu kita polah adalah bertahan dolok buat sementara waktu dan jangan terlalu panik. Kehidupan kita harus diteruskan dgn apa cara sekali pun.

Sigek juak kita mesti harus pecaya dgn sistem kerajaan dan kementerian kesihatan kita kerana berjaya mengawal wabak tok dengan baik.

Cuma kita tok jk belom berapa faham disine kekuatan sebenar melawan sakit tok. Wallah wa’l

Baazar Atas Talian?

Agak merisaukan juaklah sebenarnya, dalam kita nak nyambut Ramadhan dan Syawal tok sik dpt nak bersenang lenang berbeli barang macam biasa.

Kemungkinan besar PKP atau sewaktu dengan nya akan terus dipolah bagi nyekat penyebaran wabak Covid19 yang dijangka maseh waktu ya.

Dari keputusan ya, ada yang dah nanggar potensi untuk makey “Online” untuk molah business instead of cara conventional biasa.

Berita pembatalan Baazar tok sebenarnya bukanlah sik bagus. Bagus. terutama sekali untuk peniaga-peniaga yg dah ada shoplot.

dengan pembatalan Baazar, maka kedai kekal macam tok akan jadi tumpuan. sebab sidak dah ada fixed location berbeza dengan sidak yang join baazar tok biasanya sidak yg biasa mobile dan pop-up ajak.

walaubagaimanapun, dengan PKP sidak terpaksa juak invest utk jaik2 meli sanitizer utk customer dan menghadkan jumlah pelanggan yg ada dlm kedai sidak as salah satu initiatif kebersihan dan penjarakkan sosial.

Akan tetap menjadi tumpuan selepas diumum sekda baazar. Lea Centre mmg dah jadi tempat ‘wajib’ urg Sarawak berbeli di musim perayaan.

Apa nasib Peniaga Baazar

Yang terhimpit waktu tok adalah peniaga baazar yang mobile tok. sidak kinek tok ibarat burung patah sayap. mungkin rata-rata sidak dah bersiap sedia untuk berdagang sempena musim perayaan tok.

Malang sekali tahun tok mungkin sale sidak akan kurang.

Bagi akulah, untuk memberik focus dengan “Online Sale” memang agak sukar. sidak terpaksa juak carik jalan lain untuk melaku barang.

Kenak Online tok ada Kontra nya juak? sebab ada beberapa faktor. Salah satunya adalah COD/Delivery.

Ada Kekangan dalam COD

Pertama sekali nak melayan COD tok agak susah sebab kita di Sarawak tok sekda urg yg mewujudkan local “delivery network”, in fact di tempat lain dalam Malaysia pun sama.

Mun nak mengharapkan one-to-one delivery mungkin agak tinggi kos. dan peniaga tok terpaksa stock barang dalam kederaan dan mesti on the go kata urang.

Mun nak makey poslaju kelak, mungkin ada kelambatan barang ya untuk sampe, lepas ya boleh jadi dalam kawasan yang sama dan kos nya agak tinggi juak.

akan timbul masalah bila semua seller bertumpu di saluran yg sama kelak, contoh poslaju. kelak akan jadi kelambatan apa semua.

Apa yang boleh dipolah adalah kita berkerjasama antara peniaga tok. based on kawasan, so that delivery ya dpt di adjust. berkongsi rezeki lah senang sebenarnya yang paling bagus.

Platform Media Social untuk Promosi bukan untuk Online Business.

Online group di facebook, ataupun instagram bukanlah ‘tool’ ebusiness yang sebenar. yang paling efficient adalah website macam Shoppee, lazada ataupun lelong.com.my yang lebih sesuai kerana sidak menyediakan platform ecommerce yang sebenar.

Adapun social media tok cuma untuk promosi dan PM/DM mudah menyebabkan kitak urg lost track order kerana ia bercorak manual dan bukan direkod automatik sebagai jualan.

Banyak peniaga yang ambik mudah barang tok. takut kelak dalam urg berasak-rasak meli barang kitak urg kerana promosi yang kaw di social media, akhirnya ada order yang terlepas. dan ada yg terlebih bayar sedangkan barang dah out of stock.

Bukak Webstore proper mun nak go online.

Antara yang boleh kitak urg polah adalah bukak “webstore” sama ada di Shoppee, lelong ataupun lazada dan juak seangkatan dengan nya.

Selain ya, mun rasa nak sik maok terbeban dengan kontrak ka apa ka, boleh setup Freewebstore dirik pun. Search jak Freewebstore, boleh register & start eCommerce website di sia.

Mudah.my pun salah satu option yang boleh dipakey tp concept nya lebih kurang dengan social media juak. As promo tool ajak.

Bila dah setup ya baruk la promo ke dalam group or social media. baruk kita mudah track order dgn customer kita.

Berkedey juak paling bagus.

Mun nanggar pattern berbelanja urang di musim perayaan tok. business yg berantara @ makey teknologi tok agak renceh juak. bukan kerana nya sik bagus, tp kerana kita sik bersedia untuk adapt business style macam tok.

Mungkin sidak berkuasa boleh consider untuk memberik ruang khas terbuka yg sik padat atau berjadual contoh: bukak hujung minggu & byk tempat ( contoh if jual pakaian sigek tempat, makanan sigek tempat jauh dari tempat jual baju, juadah sigek tempat lagik yg luas tapi sik padat)

Setidak-tidaknya sik lah rugi besar gilak sidak peniaga musim perayaan tok. rasanya, sik juaklah terok gilak nak dipolah macam tok mun musik PKP tok. sbab nya tersusun dan terjaga disamping sidak boleh mintak advise Kementerian kesihatan seperti nyedia screening kesihatan sblm sidak masok ke tempat ya.

Selain ya, boleh juak dimanfaat kedei yg offer box or space untuk jual barang kita di kedei sidak. apa kata sidak ngelar vendor kah apa tek. sia juaklah boleh kita numpang jual barang-barang kita.

Sekadar cadangan ajak…

Bukan nya apa tok pun nak share juak opinion. takut ada kalangan kita terlepas pandang bila dah panic-panic nanggar baazar ramadhan kenak cancel.

Banyak juak urg nanggis. bukan setakat sang peniaga, pembeli pun nanggis ne dak susah lah nak berbeli barang. tauk ajaklah musim-musim perayaan mcm tok walaupun ada PKP, rasa nya sik juak menjejaskan sambutan hari raya.

Apa nak jadi lepas tok?

Masuk hari ke-14 dah controlled movement order dari kerajaan.

Sudah semestinya bermacam-macam dah perkara bermain dalam pemikiran kita. Bumi kita semakin “healing” katanya kerana dah kurang pencemaran.

Apa yang pasti ada 14-hari lagik totalnya 28 hari tempoh had pergerakkan tok.

Tapi ada umat manusia masih bertarung mencarik jawapan dalam kehidupan. bahkan ada yg tgh bertarung nyawa untuk melawan penyakit berjangkit ketika tok.

Yang menjadi persoalan kinek apa akan jadi lepas 28hari tok. Especially bagi sidak yg lamak dah ninggal kerja, lamak dah di rumah yg sik keluar², segala kedei mengedei ya. Dalam erti kata lain kehidupan kita selepas Coronavirus tok.

Banyak impak nya kelak, bukan setakat psikologi dan emosi, bahkan dari segi sosial kita juak akan impak.

Urg akan rasa phobia untuk berhubung, bercontact dengan urg kerana takut yg dijarah ya adalah pembawa virus.

Tempat² awam yg sebelum tok sesak akan jadi sedikit lenggang and urg akan remain practise social distancing.

Untill ubat or vacine corona ya ditemu, baruk benda tok akan pulis seperti sedia kala… Ya pun main rasa² juak.

Apa yg pasti, mun ditarit balit movement restriction tok 14hb kelak, byk gik challenges nok bakal didepan kita.

Ada yg akan lupak password office lah, ada kelak yg maseh phobia utk turun kerja. Rata² nya akan hilang motivasi untuk bekerja.

Suasana di jalan satok beberapa hari yg lepas. Sunyek oi.

Rata² kita kelak akan cepat mentally exhausted disuruh kerja 8:00am-5:00pm. Semua benda maok di strategi balit.

Selain ya, kita xdpt juak nk ngejut² lalu cakah dirik pun, semua maok slow² ambik pace ya. Badan kita pun malei² dalam tempoh tok. Jadi ke sakit mun ngejut gilak.

Tapi ya lah, kelebihan makhluk halus yang Allah cipta dan dinamakan virus. Halus tp bisa mengubah dunia.

Semoga bermanfaat. Inshaa Allah.