Blog Archives

Ada juak yg kita sik tauk…

Kesempatan se-group dengan sidak majlis Senator Malaysia ke Bangunan DUN 3minggu lepas banyak merik impact dgn aku sebagai urang Sarawak. Hakikat sebenarnya, BANYAK kita sik tauk tentang asal usul negeri kita pun. Jangan nk cakap lawa lah mun kita bisin2

Posted in general

“Denan” dalam Kenangan…

Secara jujurnya, bukanlah kenal gilak atau “upclose & personal” dengan Almarhum. tapi dari kecik, memang dah selalu dengar nama “Adenan Satem” dalam berita news ka, majlis perasmian ka, majlis pengilan ka. Sememang nya, apa yg kita tauk tentang nya kinek

Posted in general

ziarah ke Tanah Haram…

Syukur Alhamdulillah, diberik kesempatan oleh Allah untuk sampe ke kota Makkah dan Madinah. walaupun bukan utk ngerja Haji, dapat ngerja umrah pun dah cukup. Bercampur-campur jak perasaan. ada rasa sedih, ada rasa gembira, nervous, takut… sebab bukan sebarang tempat yang

Posted in general

Angkara “Med Sos”, nya ‘dirogol’ aih…

Med Sos atau media sosial. bukanlah perkara asing lagik dalam dunia kita kinek tok. Facebook, instagram, twitter, blog semua tok adalah contoh applikasi media sosial yg terdapat kinek tok. Kinek tok daknya dah bergerak ke telephone gik seperti contoh whatsapp,

Posted in bahasa sarawak, general

El Capo: antara penonton dan tengah padang

2016 genap 5tahun gb13 wujud hasil air tangan sekelompok kecil penyokong Sarawak yg asalnya nk ngumpul sapa2 yg minat nanggar ball utk duduk sama and molah movement mcm style penyokong jepon ka eropah ka indonesia kah yg ada molah chant,

Posted in general

Memory Card…

Dari pertama kali di introduce, memori kad dah pun mengkagumkan dunia. Besar kotak matcis dpt simpan macam2. Zaman mensia penggunaan nya terhad utk permainan game ajak. Tp selepas ya nya jadi meluas, makin kecik saiz nya tapi  makin  besar kapasitinya.

Posted in general

Rezeki dan Amanah

Yalah kita tok, banyak nikmat diberik Tuhan dengan kita- sama ada kita sedar atau sik sedar sebenarnya. sihat tubuh badan, rezeki, nikmat keluarga, harta benda, macam-macam lah. semua ya bukanlah jadi keberatan bg Allah s.w.t utk merik dengan kita. kita

Posted in general

Krisis Bolasepak Sarawak

Mula malas juak nk berbunyi tp bila kacoh2 urg bisin2 hal ball Sarawak tergerak juak ati utk berkongsi pendapat. Ball Sarawak tengah uzur. Uzur mungkin disebabkan “lost of interest” key persons dalam scene football Sarawak. Bait penyokong, pemain, mahupun management.

Posted in general

Susah…

Sebenarnya bukan nya mudah untuk keluar dari kesusahan hanya berbekalkan kudrat kita sbg manusia. Selagik mana kita bernyawa selagik yalah kita diuji. Jgn ingat hidup senang kita dah terlepas ujian hidup, kita cuma terlepas dari ujian kesusahan jk ya sebaliknya

Posted in general
August 2020
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
yg lepas