Blog Archives

Covid-19: Serba Salah

Kita jadi serba salah sik tauk macam ne. Malaysia telah menguatkuasa MCO start 18 Mac dolok pake membendung covid. Lepas hampir 2 bulan, kinek tok nya disambung lagik sampe 9Jun, makey CMCO atau pergerakkan bersyarat. Urusan dan perniagaan boleh berjalan

Posted in general

Baazar Atas Talian?

Agak merisaukan juaklah sebenarnya, dalam kita nak nyambut Ramadhan dan Syawal tok sik dpt nak bersenang lenang berbeli barang macam biasa. Kemungkinan besar PKP atau sewaktu dengan nya akan terus dipolah bagi nyekat penyebaran wabak Covid19 yang dijangka maseh waktu

Posted in general

Apa nak jadi lepas tok?

Masuk hari ke-14 dah controlled movement order dari kerajaan. Sudah semestinya bermacam-macam dah perkara bermain dalam pemikiran kita. Bumi kita semakin “healing” katanya kerana dah kurang pencemaran. Apa yang pasti ada 14-hari lagik totalnya 28 hari tempoh had pergerakkan tok.

Posted in general

Dari “Kedong” jadi “Untong”

Duak-tiga tahun tok, kita terlihat ada sigek fenomena baru muncul ia itu mintak service dari apps online mcm sidak grab, uber, dsb nya. kemunculan service tok telah merik peluang kepada pemilik kenderaaan untuk molah income dari kereta yang ada rah

Posted in general

Rucei dah rasa…

agak lamak juak dah sik menulis diruangan tok. lamak tok aktif gilak di media social, lagik pun rasa macam semua dah dikongsi di sia. macam-macam rasa waktu tok. takut, binggung, sedih, susah, terkurung. lepas seminggu dah Movement Control Order keluar

Posted in general

Lebih Setahun sik aktif

Dah dekat nak setahun lebih dah sekda entry. bukan sekda idea, tapi dah terlampau malas nak menulis, bercerita, walaupun ada HP ditangan. mungkin dah menjadi lumrah manusia kali. pada masa yang sama, aku ada juak benda-benda lain yang nak dipolah.

Posted in general

Drama Malaysia Baru

Berlalu PRU14, BN ditulak mantakĀ² oleh dak Malaya. Kedak ya juak di Sabah dan sebahagian lagik di Sarawak. Kemunculan Pakatan Harapan ditanggar mbak sinar baru politik Malaysia. Tapi bg aku, ia lebih kepada ‘correction’ yg coba dipolah oleh Tun Mahathir

Posted in general

Loyar Muka Pintu

Demam pilihan raya sememangnya dah terasa. tambahan lagik udah pun siap hari pencalonan untuk PRU14. ternyata banyak tempat ada pertandingan, sama ada satu lawan satu, tiga penjuru, empat penjuru, dan berpenjuru-penjuru jak urg nak bertanding. 13 kali dah Malaysia mengundi,

Posted in general

Kamek muslim, kitak?

Lekak peristiwa 9-11, masyarakat Islam sik pernah rasa tenteram. Byk urg yg ngait islam dgn keganasan. Bukan setakat ya, byk juak cemuhan2 burok dilemparkan ke atas org islam. Sebelum2 tok di negeri kita sik lah ada kita dengar urg berdengki

Posted in general
September 2020
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
yg lepas