Apa nak jadi lepas tok?

Masuk hari ke-14 dah controlled movement order dari kerajaan. Sudah semestinya bermacam-macam dah perkara bermain dalam pemikiran kita. Bumi kita semakin "healing" katanya kerana dah kurang pencemaran. Apa yang pasti ada 14-hari lagik totalnya 28 hari tempoh had pergerakkan tok. Tapi ada umat manusia masih bertarung mencarik jawapan dalam kehidupan. bahkan ada yg tgh bertarung … Continue reading Apa nak jadi lepas tok?

Dari “Kedong” jadi “Untong”

Duak-tiga tahun tok, kita terlihat ada sigek fenomena baru muncul ia itu mintak service dari apps online mcm sidak grab, uber, dsb nya. kemunculan service tok telah merik peluang kepada pemilik kenderaaan untuk molah income dari kereta yang ada rah tangan sidak. Objektif utama kebiasaan sistem macam tok adalah "Problem solving" tapi segi impact ekonomi … Continue reading Dari “Kedong” jadi “Untong”

Rucei dah rasa…

agak lamak juak dah sik menulis diruangan tok. lamak tok aktif gilak di media social, lagik pun rasa macam semua dah dikongsi di sia. macam-macam rasa waktu tok. takut, binggung, sedih, susah, terkurung. lepas seminggu dah Movement Control Order keluar angkara CoronaVirus di Malaysia. Dengan cara kawalan 14-hari tok jak dpt dipakey nyekat virus tok … Continue reading Rucei dah rasa…

Lebih Setahun sik aktif

Dah dekat nak setahun lebih dah sekda entry. bukan sekda idea, tapi dah terlampau malas nak menulis, bercerita, walaupun ada HP ditangan. mungkin dah menjadi lumrah manusia kali. pada masa yang sama, aku ada juak benda-benda lain yang nak dipolah. boleh dikatakan rasa macam dah 'kurang minat' untuk mengomentar panjang-panjang masalah zaman sekarang. kerana dah … Continue reading Lebih Setahun sik aktif