Dari “Kedong” jadi “Untong”

Duak-tiga tahun tok, kita terlihat ada sigek fenomena baru muncul ia itu mintak service dari apps online mcm sidak grab, uber, dsb nya. kemunculan service tok telah merik peluang kepada pemilik kenderaaan untuk molah income dari kereta yang ada rah tangan sidak. Objektif utama kebiasaan sistem macam tok adalah “Problem solving” tapi segi impact ekonomi…

Rucei dah rasa…

agak lamak juak dah sik menulis diruangan tok. lamak tok aktif gilak di media social, lagik pun rasa macam semua dah dikongsi di sia. macam-macam rasa waktu tok. takut, binggung, sedih, susah, terkurung. lepas seminggu dah Movement Control Order keluar angkara CoronaVirus di Malaysia. Dengan cara kawalan 14-hari tok jak dpt dipakey nyekat virus tok…

Lebih Setahun sik aktif

Dah dekat nak setahun lebih dah sekda entry. bukan sekda idea, tapi dah terlampau malas nak menulis, bercerita, walaupun ada HP ditangan. mungkin dah menjadi lumrah manusia kali. pada masa yang sama, aku ada juak benda-benda lain yang nak dipolah. boleh dikatakan rasa macam dah ‘kurang minat’ untuk mengomentar panjang-panjang masalah zaman sekarang. kerana dah…

Drama Malaysia Baru

Berlalu PRU14, BN ditulak mantakĀ² oleh dak Malaya. Kedak ya juak di Sabah dan sebahagian lagik di Sarawak. Kemunculan Pakatan Harapan ditanggar mbak sinar baru politik Malaysia. Tapi bg aku, ia lebih kepada ‘correction’ yg coba dipolah oleh Tun Mahathir lepas 15 tahun nya melepaskan jawatan Perdana Menteri. 1998, Tun muang urg paling kanan nya-…